Hamilelikte Sol Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Hamilelikte Sol Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Sol Kol Uyuşması

Anne adaylarının gebelik döneminde el ve kollarda uyuşma, karıncalanma görülebilir. İleri evrelerde güçsüzlük hissi de meydana gelebilmektedir. Bu hisler genellikle gebeliğin son dönemlerinde daha yaygın olarak ortaya çıkar. Uyuşma ve karıncalanmanın temel nedeni Karpal Tünel Sendromu'dur. Bu durum, bazı meslek gruplarına özgü bir sorun olup, özellikle bilgisayar başında çalışan kişilerde daha sık görülse de, gebelik döneminde daha yaygın hale gelir.

Belirtileri

  • Parmak, el ve bileklerde uyuşma
  • Yanma hissi
  • Ağrı
Bu belirtiler genellikle geceleri daha belirgin hale gelir. Zaman zaman kolun ön ve üst bölgelerinde de hissedilebilir. Daha kronik durumlarda güçsüzlük hissi ve sakarlık artışı görülebilir. Uyuşma, ağrı ve yanma her iki elde de ortaya çıkabilir. Doğum sonrasında genellikle kendiliğinden kaybolur.

Gebelikte Sol Kol Uyuşması

Gebelikte, annelerin ellerinde uyuşma ve yanma hissi olabilir. İleri evrelerde güçsüzlük hissi de ortaya çıkabilir. Bu tür hisler gebeliğin son dört aylık döneminde daha sık görülür. Uyuşmaların gerçek nedeni, karpal tünel sendromudur. Her ne kadar çoğu meslek grubunda (genellikle bilgisayar başında çalışanlarda) bu tür hisler görülse de, gebelikte daha yaygındır.

Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri

Karpal tünel sendromu, el, parmak ve bileklerde uyuşma, yanma ve ağrı ile karakterizedir. Bu tür hisler genellikle gece daha yoğun ve rahatsız edici bir şekilde hissedilir. Hamilelikte sol kol uyuşması, bazı günlerde kolun ön ve üst bölgelerinde de hissedilebilir.

Hamilelikte Sol Kol Uyuşması Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Bilekleri sık sık hareket ettirmek
  • Bileklere aşırı baskı yapmak
  • Bilgisayarda çalışırken bileklerin ideal olmayan pozisyonda durması
  • El ve kolların sık kullanıldığı bir iş yapmak
  • Şeker hastalığı
  • Tiroid bezinin az çalışması
  • Romatoid artrit

Teşhis

En iyi teşhis yöntemi nörolojik muayenedir. Muayene sonrasında anne adayından MR istenir. Daha sonra anne adayına EMG testi yapılır. Aynı süreçte sistemik hastalıkları ayırt edebilmek için kan tahlilleri de yapılır. Doktor bu bilgileri inceledikten sonra tanıyı kesinleştirir ve anne adayına uygulanacak tedavi planını hazırlar.

Öneriler

  • Kollar üzerine yatmaktan kaçınmak, bu şikayetleri artırabilir
  • B6 vitaminlerini aksatmamak
  • Kortizonlu veya kortizonsuz ilaçlar gebelik döneminde önerilmez
  • Tedaviler olumsuz sonuç verirse, gebelik sonrasında kolay bir cerrahi operasyon ideal olabilir

Tedavi

Tedavi gerektirecek durumlar tüm gebe kadınların %1-2'sinde görülür. Tedavi, sendromların şiddetine göre değişir. Hamilelikte sol kol uyuşması ameliyat ile tedavi edilebilir ancak gebelik sırasında nadiren uygulanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yaban Gülü

25 Mayıs 2024 Cumartesi

İki aylık hamileyim ve mide bulantısı baş dönmesi gibi bazı belirtileri şiddetli bir şekilde yaşıyorum. Ancak son zamanlar da sol kolum da uyuşma olmaya başladı. Bu hamilelikten dolayı çıkmış bir durum mu yoksa tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Erimel

Hamilelikte el ve kolda uyuşma oluşması sık yaşanan bir durumdur. Yinede durumu garantiye almak ve içinizi rahatlatmak için bir doktora danışınız.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sağ El Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sağ El Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sağ Ayak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Ayak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gebelikte Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi