Elde Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Elde Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Elde uyuşma, tek eli etkileyebileceği gibi, her iki elde de ortaya çıkabilir ve genellikle parmakları ya da eli etkileyen his kaybı olarak yaşanır. Genellikle karıncalanma, iğne batması, elektriklenme, yanma ve ağrı gibi etkilerle ortaya çıkar. Her ne kadar elin tamamında uyuşma nadir olsa da, genellikle elin birkaç parmağını etkisi altına alır. Elde uyuşmanın en yaygın sebebi, bilekte sinir sıkışmasından kaynaklanan karpal tünel sendromudur. Bileğin yapısı, obezite, artrit gibi hastalıklar ve elin aşırı kullanımı gibi sebepler karpal tünel sendromuna neden olabilir. İş gereği elini sık kullanan kişilerde bu sorun daha fazla görülür.

Elde uyuşma, şeker hastalığı gibi çevresel sinir sistemini etkileyen bazı hastalıklar sonucunda da oluşabilir. Bu durumda ayaklarda da uyuşma etkisi görülür. Beyin ve omurilikten kaynaklanan sorunlar, ellerde ve kollarda güçsüzlük gibi etkilerin yanında uyuşma etkisine de yol açabilir. Elde uyuşma, tümör ve felç gibi ciddi durumlara işaret ederse, buna eşlik eden diğer belirtiler de dikkate alınmalıdır. Sadece elde uyuşma olduğunda bunun acil bir sorun olmadığı düşünülebilir. Ancak sebebi doktor tarafından tespit edilinceye kadar bazı önlemler alarak bu yakınma azaltılabilir. Özellikle uyuşan elin daha az kullanılması ve dinlenmesinin sağlanması gerekir. Yatarken elin üzerine yatmak da uyuşmaya yol açabilir, buna dikkat edilmelidir. Alınan önlemler uyuşmayı geçirmediği takdirde daha detaylı araştırma yapılmalıdır.

Elde Uyuşma Neden Olur?

Sinir Sıkışması: Bu, elde uyuşmanın en yaygın sebebidir. Karpal tünel sendromu, dirsekte sinir sıkışması, ön kolda sinir sıkışması, boyun sinirlerinin boyunda ve omuzda sıkışması gibi sorunlar elde uyuşmaya neden olabilir.

Boyun Düzleşmesi: Kişide boyun ve ense bölgesinde ağrıya neden olan boyun düzleşmesi, boyundaki omurların kavis dışında düzleşmesi nedeniyle oluşur. Özellikle duruş bozukluğu buna sebep olabilir. Kol, ense ve boyun ağrılarının dışında, elde uyuşma en önemli belirtilerinden biridir.

Boyun Fıtığı: Boyunda oluşan fıtığın kollara uzanan sinirlere baskı yapması, ellerde uyuşma ve güç kaybına yol açabilir.

Diyabet Hastalığı: Bu hastalarda kan şekeri kontrol edilemediğinde ve sürekli yüksek oranda seyrettiğinde sinir hasarı oluşur. Bu yüzden ellerde ve kollardaki uyuşmalar bu hastaları da etkiler.

Kollardaki Kan Dolaşımının Azalması: Bu durumda uyuşma sorunu yaşanmasına neden olabilir.

Hipotiroidi: Eğer tiroit hormonu az salgılanırsa, vücutta çeşitli sorunlara neden olur. Cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo problemi, halsizlik, eklem sorunları ve ellerde uyuşma bunlar arasındadır. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçları olabilir.

Periferik Nöropati: Bu rahatsızlık sinir hasarının olması sonucunda meydana gelir. Ayakları daha fazla etkilese de ellerde uyuşmaya neden olabilir. Sinir hasarına neden olan etkenlerin başında şeker hastalığı ve alkol alışkanlığı gelir.

B12 Vitamini Eksikliği: Bu vitamin, vücutta sinir hücrelerinin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Parmaklarda uyuşma olması, sinir hücrelerinin yeteri kadar beslenmediğini gösterir. Bu durumda kişide B12 vitamini seviyesi ölçülmelidir.

Elde Uyuşmanın Az Görülen Nedenleri
  • Beyin tümörleri
  • Alkol kullanma alışkanlığı
  • Kas hastalıkları
  • Beyinde ve kolda damar tıkanıklığı
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Lupus hastalığı
  • Migren
  • Derin ve hızlı nefes alma
  • Ganglion kisti
  • Omurilik tümörleri
  • Romatizmal hastalıklar
  • MS hastalığı
  • Dirsekte, el bileğinde, boyunda ve omuzdaki ortopedik problemler

Elde Uyuşma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle elde uyuşmaya neden olan etkenin tespit edilmesi için nöroloji uzmanı ya da fizik tedavi uzmanına başvurulmalıdır. Eğer sinir sıkışması varsa, EMG çekilmesi gerekir. Bu tespit yapılamazsa, hastada boyun fıtığı araştırılması için MR çekilmesi gerekebilir. Diğer araştırmalar için de kan testleri yapılabilir. Tespit edilen nedene göre hastanın tedavisine başlanır. Sinir sıkışmasından kaynaklanan elde uyuşma tedavisinde bileklik kullanımı, kortizon enjeksiyonu ya da cerrahi girişim yapılabilir. Diğer sebepler için de ilgili rahatsızlıkların tedavisine başlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İzgü

22 Nisan 2024 Pazartesi

Bazen bana tam olarak şöyle oluyor. Önce kalbim bir anda hızlanmaya başlıyor. Ve ortada hiçbirşey yokken. Daha sonra nefes almakta zorluk çekiyorum ve çarpıntı oluyor. Hemen ardından ellerim ve kollarım ki özellikle sol tarafım uyuşuk hale geliyor fakat çok az. Hani kriz desem değil. Acaba sebebi ne olabilir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İzgü,

Belirttiğiniz semptomlar, anksiyete veya panik atak belirtileri olabilir. Ancak, bu tür semptomlar ciddi sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Bu nedenle, bir sağlık profesyoneline başvurmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sol Baş Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sol Baş Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sırtta Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Sırtta Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Kol Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Kol Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Sol Kol ve Bacak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sol Kol ve Bacak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sol Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sol Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Topuk Uyuşması Nedenleri?

Topuk Uyuşması Nedenleri?

Güncel

Beyin Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi