Dizde Uyuşma Diz Uyuşması Nedenleri?
11 Temmuz 2024

Dizde Uyuşma Diz Uyuşması Nedenleri?

Dizde Uyuşma

Dizde uyuşma, hemen herkesin başına gelebilen, genellikle uzun süre bir yerde oturma sonucunda kan dolaşımındaki yavaşlama ya da sinirlere baskı sonucu ortaya çıkan basit bir rahatsızlıktır. Ancak, uzun süre tekrar eden dizde uyuşma sorunu vitamin eksikliği, karpal tünel sendromu, kemik erimesi, disklerde kayma, şeker hastalığı ve Raynaud gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Diz uyuşmasının sadece diz bölgesinde mi yoksa diz altı kısımlarda da ortaya çıkıp çıkmadığı, hangi zamanlarda tekrar ettiği önemlidir. Bu nedenle, tekrar eden, iki günden uzun süren ve sorun haline gelen diz uyuşmaları için detaylı doktor muayenesi şarttır.

Dizde Uyuşma ile Ortaya Çıkabilecek Diğer Komplikasyonlar

Dizde uyuşma ile birlikte bölgede hissizlik, dizde ve ayakta titreme, karıncalanma, yanma hissi, aşırı kaşınma gibi belirtiler de görülebilir. Sinirlerden kaynaklı uyuşmalarda ağrı, çekilme, kasılma, spazm, bel ağrısı ve kaygı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Diz Uyuşması Neden Olur?

  • Sıklıkla dolaşım bozukluğu sorunları diz uyuşmasına neden olmaktadır. Zayıf kan dolaşımı ve hareketsiz yaşam tarzı uyuşmaları tetikler.
  • Bacağa ya da bele alınan darbeler, düşme, ortopedik operasyonlar gibi nedenlere bağlı olarak diz uyuşması sorunu ortaya çıkabilir. İyileşme süreci tamamlanana kadar diz uyuşmaları devam edebilir.
  • Sinirlerde sıkışma, diskler arasında kayma, sinirlerde tümör varlığı ve fıtık diz uyuşmasına neden olan faktörler arasındadır.
  • Dikkatsiz beslenme, hazır ve yağlı gıdalar ileri yaşlarda dolaşım bozukluklarına neden olarak diz uyuşmasına sebep olduğu gibi, gelişim dönemindeki çocuklar yeterli beslenemediğinde dizlerde uyuşma görülebilir.
  • Alkol, sigara tüketimi ve ağır metallere maruz kalma diz uyuşmasına neden olan diğer sebepler arasında sayılabilir.
  • Aşırı sıcak ya da aşırı soğuğa maruz kalma, sürekli sıcak ortamdan soğuk ortamlara geçmeyi gerektiren işlerde çalışma da diz uyuşmasına neden olabilir.
  • Ayrıca, çeşitli hastalıklara bağlı olarak diz uyuşması sorunu ortaya çıkabilir.

Diz Uyuşmasında Ne Yapmak Gerekir?

Uyuşan bölgeye hafifçe masaj yaparak dizde rahatlama sağlanmalı, masajın ardından hafif egzersiz hareketleri ile yürüyüş yapılmalıdır. Böylelikle kan dolaşımı hızlanacak ve uyuşma hissi azalacaktır. Vicks gibi kan dolaşımını artırıcı kremler masaj sırasında kullanılabilir. Bol su içmek metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki toksinleri atacağından, diz uyuşmalarında su tüketimine özen göstermek de diz uyuşmasını atlatmada yardımcı olacaktır.

Diz Uyuşması Tedavisi

Basit uyuşmalar dışında tekrar eden diz uyuşmalarında fiziksel muayene gerekmektedir. Doktor gerekli gördüğü takdirde röntgen, MR, ayrıntılı kan tahlilleri ve hastalık geçmişi gibi bilgileri isteyerek kesin tanıyı koyacak ve tedavi şeklini belirleyecektir. Vitamin eksikliğinde ilaçla tedavi ve diyet gibi uygulamalar yapılırken, sinir sıkışmalarına bağlı durumlarda fizik tedavi ya da cerrahi operasyonlar gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Nadiren, uyuşmaya neden olan kötü huylu tümörler tespit edildiğinde radyoterapi ya da kemoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Radyoterapi ve kemoterapi, doğrudan uyuşmaya neden olan tümörleri hedef aldığından, tümörler tedavi edilince uyuşma da ona bağlı olarak geçecektir.

Ekstra Bilgiler

Diz uyuşmasının yanı sıra, genel sağlığınızı korumak için düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve stresten uzak durmak önemlidir. Ayrıca, ergonomik çalışma koşullarına dikkat etmek ve uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçınmak da diz uyuşmasını önlemede yardımcı olabilir. Eğer diz uyuşması günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, bir sağlık profesyoneline danışmak en iyi yol olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

emine

17 Mayıs 2024 Cuma

uykudam uuandigimda sol ayagimi hissetmiyorum felcli gibiyimm neden

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Emine Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Uykudan uyandığınızda sol ayağınızı hissetmemeniz birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında en yaygın olanı, uyku sırasında yanlış bir pozisyonda yatmanız ve bu nedenle sinirlerin sıkışması olabilir. Bu durum genellikle geçicidir ve pozisyon değiştirildiğinde düzelir. Ancak, bu durum sık sık tekrarlanıyorsa veya uzun süre devam ediyorsa, altta yatan ciddi bir sağlık sorunu olma olasılığı vardır. Özellikle sinir sıkışması, dolaşım sorunları veya nörolojik bir durum gibi. En doğru teşhisi koyabilmek için bir sağlık profesyoneline başvurmanızı öneririm.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Enis

Dizler de ve ayaklar da uyuşmanın başlıca sebebi, vitamin eksikliğidir. Diğer sebepleri ise, sinirlerin zayıflaması, aşırı yorgunluk bunlardır. Fizik tedavi doktoruna gidin sürekli bu tür uyuşmalar meydana geliyorsa. Size gerekli tavsiyeler de ve ilaç tedavisi uygulayabilir. Sizde bu dönemde çok fazla yormayın aşırı yürüş ve ayakta da çok fazla durmayın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bacaklarda Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Bacaklarda Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Krizi Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Krizi Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Diz Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sırtta Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Sırtta Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte El Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte El Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El ve Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm Bakar?

El ve Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm Bakar?

Güncel

Topuk Uyuşması Nedenleri?

Topuk Uyuşması Nedenleri?