Ayak Altı Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Ayak Altı Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Altı Uyuşması

Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilecek uyuşma hissi, ayak tabanında oldukça yaygındır. Vücut ağırlığını taşıyan ayak bölgesine uygulanan basınç, ayak tabanında şiddetli uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir.

Özellikle uzun süreli ayakta durma, aynı pozisyonda uzun süre bekleme, aşırı kilo ve obezite gibi durumlar, ayak tabanında uyuşmaya neden olabilir. Uyuşma hissi, tek bir ayakta ya da her iki ayak tabanında birden görülebilir. Uyuşma, bazen ayağın topuk kısmında iğne batıyormuş gibi rahatsızlık hissi yaratabilir. Vücudumuzun hemen her yerinde sinirler bulunduğundan, bu sinirlerin üzerine şiddetli ve uzun süreli baskı uygulanması sinir sıkışması rahatsızlığına yol açabilir. Bu durum, ilgili bölgede uyuşma ve karıncalanmaya sebep olur. Ayak tabanında uyuşma sorunu, aşırı fiziksel kuvvet uygulanmasından kaynaklanabileceği gibi, kimi durumlarda ciddi rahatsızlık belirtileri olarak da görülmelidir.

Ayak Tabanında Uyuşma Neden Olur?

  • Aşırı basınç uygulanması
  • Oksijen ve besin eksikliği
  • Sinir sıkışması
  • Sinir hasarı

Aşırı Basınç Uygulanması

Uzun süre vücudun ağırlığını ayakta taşımak, ayak tabanında uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir. Bu tür şikayetlerde hemen oturulmalı ve istirahat edilmelidir.

Oksijen ve Besin Eksikliği

Yeterli miktarda oksijen ve besin alamayan sinir sisteminde sinyal bozuklukları ortaya çıkar. Sinir sisteminde oluşan hasar kaynaklı rahatsızlık, iletişim bozukluklarına neden olur. Bu da ayak tabanında uyuşmaya yol açabilir. Bu durumda vücuda acilen B12 vitamini takviyesi yapılmalıdır.

Sinir Sıkışması

Sinir sistemine uzun süre kuvvetli basınç uygulanması, sinir sıkışması rahatsızlığına yol açar. Bu problemin oluştuğu bölgede uyuşma ve karıncalanma görülür. Ayak tabanındaki uyuşma, eğer sinir sıkışması kaynaklı ise ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

Sinir Hasarı

Sinirlerin zedelenmesi ve aşırı hasar görmesi sonucunda ayak tabanında uyuşma meydana gelir. Bu nedenle sinirlere aşırı yük bindirilmemesi önemlidir. Eğer ayak tabanındaki uyuşma ve karıncalanmalar zaman içinde geçmiyor ve uzun süre devam ediyorsa, birçok ciddi hastalığın belirtisi olabileceğinden hemen uzman bir hekime başvurmak faydalı olacaktır.

Ayak Tabanında Uyuşma Belirtileri Nelerdir?

  • MS
  • Migren
  • Anksiyete
  • Hipotiroidi

MS

Uyuşmanın ilk belirtilerinden biridir. Vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir.

Migren

Tümörler ve inme, beynin sinyal iletişimini etkiler ve uyuşma meydana gelebilir.

Anksiyete

Çok hızlı ve derin soluk alıp verme, kaygı geçici uyuşmaya sebep olabilir.

Hipotiroidi

Alkolizm hastalığı da ayak tabanlarında uyuşmaya sebep olabilir.

Bazı kalp ilaçları, özellikle antibiyotikler ve benzeri ilaçlar, insan vücudunda bulunan sinir sistemini etkileyerek ayak tabanında ve hatta vücudun hemen her bölgesinde uyuşma ve karıncalanmalara sebep olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni