Kafanın Sağ Tarafının Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Kafanın Sağ Tarafının Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Önsöz

Kafanın sağ tarafının uyuşması, beyindeki sinirlerin ve omurilikte bulunan duyusal sinirlerin bir basınç altında kalması ya da ağır hasar alması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Kafaya alınacak darbelerden dolayı başta karıncalanmalar ve uyuşma olabilir.

Kafanın Sağ Tarafının Uyuşması Neden Olur?

Tabii ki, baştaki bu uyuşmalar fiziksel darbelerden kaynaklanabileceği gibi psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilir. Aşırı sinir, aşırı stres, depresyon ve endişe gibi rahatsızlıklar hem kafatasında hem de beyinde uyuşukluk oluşmasına neden olabilir. Başta oluşan uyuşmaların beyin kanaması gibi çok ciddi bir neden de olabilir. Bunun yanı sıra, sadece geçici bir neden de olabilir. Kafaya sert bir cisimle vurulması, bir kaza esnasında kafanın sert bir şekilde çarpılması sonrasında kafada uyuşma olabilir. Hatta bu darbe beyin kanaması gibi bir durumun oluşmasına neden olabilir. Kafanın sağ tarafındaki uyuşukluk önemli bir rahatsızlık olduğu için bir doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında, eğer beyinde bir tümör varsa bu tümör de kafanın sağ tarafına basınç yapar ve bu basınç da uyuşmaya neden olur.

Diğer Olası Nedenler

Kafanın sağ tarafının uyuşması için değişik faktörler vardır. Bu faktörlerden biri de şeker hastalığıdır. Çünkü şeker hastalığı vücudun birçok yerini etkiler. Duyusal sinirleri etkilediği için şeker hastalığı kafada uyuşmalara neden olur. Stresli işlerde çalışanlar zaman zaman "kafamın sağ tarafı uyuşuyor" gibi şikayetler edebilirler. Bunun nedeni, stresin sinirsel olarak başın belirli bölgesinde bulunan bir damara etki ederek bu bölgede kanın pıhtılaşmasına neden olmasıdır. Böyle bir durumda oluşan damar tıkanıklığından dolayı beynin bu kısmına az oksijen gider ve bu da kafada uyuşmalara ve karıncalanmalara neden olur. Kafadaki uyuşmalara dikkat edilmesi gerekir. Çünkü kafadaki bir tıkanıklık beyin kanamasına yol açabilir. Kafadaki uyuşmanın dışında mide bulantısı, kusma, konuşmakta zorlanma gibi belirtiler görülürse geç kalınmadan tam teşekküllü bir hastaneye başvurulmalıdır. Bunun yanında, uyuşma uzun süreli devam ediyorsa ve geçmiyorsa hayati öneme sahip olan bir hastalığın belirtisi olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hiç vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmelidir.

Kafanın Sağ Tarafının Uyuşmasının Belirtileri

Kafanın sağ tarafında uyuşma yaşayan kişilerde genellikle şu belirtiler görülür:
  • Başta karıncalanma hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Konuşma güçlüğü
  • Baş dönmesi
  • Görme problemleri
Bu belirtiler, ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir ve derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

Kafanın Sağ Tarafının Uyuşması Tedavisi

Tedavi aşamasında bir nöroloji uzmanına gidip muayene olunması yerinde olacaktır. Yapılan incelemeler sonucu bir tedaviye başlanır. Bu aşamada yapılacak öncelikle kan tahlilleri ve MR, EMG gibi görüntüleme teknikleri kullanılır. Hastanın durumuna göre ciddi bir sorunla karşılaşılmadığı takdirde ilaç tedavisine gidilir. Beyin kanaması yoksa cerrahi yöntemler gerekmez. Bunun yanında, psikolojik sebeplerden dolayı bir uyuşma varsa bu hastalara sakinleştirici ilaç verilir.

Sonuç

Kafanın sağ tarafının uyuşması, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Fiziksel darbelerden psikolojik nedenlere kadar birçok faktör bu duruma yol açabilir. Uyuşma uzun süre devam ediyorsa veya diğer belirtilerle birlikte görülüyorsa, derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Tedavi sürecinde, doğru teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu durum kontrol altına alınabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Esin

20 Nisan 2024 Cumartesi

Hocam benim sağ tarafım beynimin uyuşuyor ayağı kalktığım zaman baş dönmesi olup gözlerimi kapatıp kararlarını va başımın uyusuklugunun geçmesini bekliyorum o uyuşma sağ kolum da ve omuzlarında ağrıya sebep oluyor belli setlerde oluyor hareket ettirince o ağrı kesiliyor gece uykudan uyardığını bile biliyorum ne yapmam gerekiyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Esin hanım,

Anlattığınız belirtiler oldukça rahatsız edici görünüyor. Bu tür şikayetler genellikle ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bu nedenle zaman kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak size en doğru teşhisi koyacaktır. Kendi kendinize tanı koymaya çalışmak ve tedavi uygulamak yerine uzman bir hekime danışmanız sağlığınız için en iyisi olacaktır.

Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Ferhad

Geçmiş olsun Esin Hanım. Bu tür sorunlar genellikle psikolojik faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir. Ancak fiziksel tetkiklerin bir nöroloji uzmanı tarafından incelenmesi gerekir. Eğer herhangi bir sorun yoksa bunun aşırı stres ve gergin ruh hallerinden dolayı ortaya çıktığını söyleyebilirim. Öncelikle bir nöroloji uzmanına daha sonra da bir psikiyatriste başvurmanızı öneririm.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kol Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Kol Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Güncel

Yüz Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi