Vücutta Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Vücutta Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Vücutta uyuşma hissi, sinirlerin aşırı uyarılması ya da hasar görmesi sonucunda meydana gelir. Bu durum, beyinde, omurilikte, sinir köklerinde, vücut sinirlerinde ya da deride hasar gören duygusal sinirlerle ilişkilidir. Uyuşmanın yeri kadar şiddeti de insanların ilgisini çeker. Uyuşma şekli, hasarın yerinden etkilenir. Beyinde gerçekleşen uyuşma, insanın sağ veya sol kısmında görülebilir. Ancak, vücutta hasarlı bir sinir bulunan bir kişide, sadece hasarlı sinirin bulunduğu bölgede uyuşma olur. El ve ayaklarda görülen uyuşmalar, genellikle ağrı ve yanma hissi ile birlikte ortaya çıkar. Bu duruma nörolojide nöropatik ağrı denir. Nöropatik ağrının en yaygın sebebi, şeker hastalığıdır. Motor sinirlerin etkilenmesi durumunda ise güç kaybı hissedilir.

Hayatımızın bazı dönemlerinde vücudumuzda geçici uyuşmalar görülebilir. Bu durum, uzun süre aynı pozisyonda kalınması veya ters şekilde kol üzerine yatılması ve sinirlerin ezilmesinden kaynaklanır. Ancak bu durum, birkaç gün sonra düzelir.

Vücutta Uyuşma Neden Olur?
  • Bel fıtığı
  • Omurilik kanal daralması
  • Beyin kanamaları ve damar tıkanıklıkları
  • Beyin ve omurilik tümörleri
  • Şeker hastalığı
  • Beyindeki enfeksiyonlar
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Kanser metastazları
  • Bacak kırılması
  • Vitamin eksikliği
  • Donma

Aşağıda belirtilen durumlarda vücuttaki uyuşmalar ise nörolojik hastalık belirtileri olabilir:

  • Vücudun herhangi bir tarafında daha önce olmayan uyuşmalar
  • Bu uyuşma ile birlikte güç kaybı ve şiddetli ağrı olması
  • Elde ve ayaklarda uyuşma ve yanma hissi
  • Şeker hastalığı olan kişilerde uyuşma ve yanma hissi
  • Geceleri uyandıran, özellikle ellerde olan uyuşma ve ağrı
  • Haftalar ve aylar süren uyuşmalar

Bu tür uyuşma ve yanma hissi yaşayan hastaların nörolojik muayene olması gerekmektedir. Muayene sonrası uyuşmanın şekli hastalığa dönüyorsa daha ayrıntılı inceleme yapılmalıdır. Örneğin MR, EMG ve kan incelemeleri. Uyuşmalar altta yatan bir hastalık varsa ilaç tedavisi yapılmalıdır. Uyuşmanın çeşitli sebepleri olduğu için standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalık şeker kaynaklı ise hastalığın tedavisi yeniden düzenlenmelidir. Hastalık polinöropati ile ilgili ise bu duruma uygun tedavi uygulanmalıdır. Bu hastalıklarda kullanılan ilaçlar arasında depresyon ilaçları bulunur. Bu ilaçları sıralayacak olursak, gabapentin, karbamazepin, amitriptilin, pregabalin ve duloksetin ilaçlarıdır.

Vücut uyuşmalarını kendi kendimize önlemek için uzun süre aynı pozisyonda oturmak, dayanmak ve yatmaktan sakınmak gerekir. Oturma pozisyonlarında doğru duruşu kullanmak, düzgün duruş yaparak omurilik ve boyundaki baskıyı azaltmak, dik oturmak ve göğsü kaldırıp çeneyi biraz eğmek önemlidir. Başınızı sağa ve sola hareket ettirerek kulakları omuzlara değdirmek, sigarayı bırakmak da faydalı olacaktır. Bu basit hareketler ile vücut uyuşmalarına engel olabiliriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cumali diker

29 Mayıs 2024 Çarşamba

Ben bacaklarımı uzattım zaman bacaklarda uyuşma oluyor iki elimi başımın üstüne koydum zaman gene uyuşma oluyor kolumun üstüne yaslandım zaman 1dakika duramıyorum üstünde hemen uyuşma oluyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Cumali diker,

Yaşadığın uyuşma sorunları, sinir sıkışması veya kan dolaşımıyla ilgili problemlerden kaynaklanabilir. Bu tip sorunlar ciddi olabileceğinden, bir uzmana danışarak detaylı bir muayene olmanı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Naime

Vücudunuzda ortaya çıkan bu uyuşma durumu sinirlerin aşırı derecede uyarılması veya sinirlerde hasar oluşması durumunda oluşur. Uzun süre aynı şekilde durmak, aynı kol üzerinde yatmak vs. uyuşmalara sebep olur. Nörolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkan uyuşmalar da vardır. Siniz hasarından kaynaklanır. Eğer uyuşmalarınızın bundan dolayı olduğunu düşünüyorsanız Nöroloji uzmanına gitmeniz gerekmektedir.

soru

Oğuzhan

20 Nisan 2024 Cumartesi

Tam uykuya dalacağım zaman vüdümda uyuşma gibi şey oluyor neden olabilir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Oğuzhan, bu durum bazen uykuya dalarken yaşanan hipnik sarsıntılar veya uyku felci nedeniyle olabilir. Ancak, bunun kesin nedenini öğrenmek için bir uzmana danışmanı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.

soru

Mustafa alkar

15 Nisan 2024 Pazartesi

Ben seyahate çıkmak isteyen fakat artık korkuyorum sebebini açıklayayım otur ma pozisyon daki bölgeler en geç yarım saat veya kırk dakikada uyulmalar başlıyor ve aynı zamanda uyuma pozisyon da inanın sabahı zor yapıyorum bir sağa bir sola bir sırtüstü ve sayrı bayağı bir sıkıntı yaşıyorum beni hangi tıp bilim dalı yardımcı olur veya buna netür bir hastalık denir bir yardımcı olursanız sevindim şimdiden teşekkürler

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mustafa alkar Bey,

Paylaştığınız sorunlarınız, uyku bozuklukları ya da kas-iskelet sistemi ile ilgili problemlere işaret edebilir. Öncelikle bir nöroloji ya da ortopedi uzmanına başvurmanızı öneririm. Nöroloji uzmanı, uyku bozuklukları ve sinir sistemi ile ilgili problemleri değerlendirebilirken, ortopedi uzmanı iskelet ve kas sistemi sorunlarını inceleyebilir. Ayrıca, bir fizyoterapist ile görüşerek uygun egzersiz ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Süleyman

Merhabalar Mustafa bey, vücutta uyuşmalar meydana gelmesi sinir sıkışmalarının göstergesidir. Bunun için ilk baş beyin ve omurilik sinir cerrahına muayene olmanız ve mr çekilmesi daha sonra ise nöroloji uzmanına muayene olmanız uyulmalarınızın asıl sebebi bulunup ona göre uygun bir tedavi yolu izlenir. Sağlıklı günler dilerim.

3. Cevap
cevap

İlyas

Vücutta meydana gelen uyuşma, sinirlerin baskı sonucu uyarılması yada her hangi bir sebepten dolayı hasar görmesi ile ortaya çıkar. Bazen sinirsel durumlar dan dolayı yaşanan uyuşma kısa süre sonra geçebilir. Bel fıtığı, beyin kanaması, kalp ve damar hastalığı, kanser ve şeker hastalığı gibi bazı ciddi hastalıkların habercisi olarak ortaya çıkabilir

soru

Özkan demirci

09 Nisan 2024 Salı

Vücudumda ara sıra uyuşma meydana geliyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özkan demirci,

Bu tarz belirtiler ciddi bir durumun işareti olabilir. Mutlaka bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Yalın

Bu durumun birçok sebebi olabilir. Tüm vücudunuzda bu sorunu yaşıyorsanız eğer mutlaka kullandığınız yatağınızı değiştirmenizde fayda var. Ayrıca gün içerisinde aşırı yorgunluk, uzun süre ayakta durma, aşırı iş yükü ya da stres gibi fiziksel ve psikolojik sorunlarda beraberinde vücutta uyuşmalara neden olabilir. Sorun ilerlemeden uzman bir doktora danışmalısınız.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kollarda Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Kollarda Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dizde Uyuşma Diz Uyuşması Nedenleri?

Dizde Uyuşma Diz Uyuşması Nedenleri?