Orta Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
25 Haziran 2024

Orta Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Orta Parmak Uyuşması

Orta parmak, esas görevi dokunmak ve kavramak olan bir uzuvdur. Orta parmak uyuşmasının birçok nedeni olabilir. Ancak her orta parmak uyuşması ve karıncalanması durumunda endişelenmeye gerek yoktur. Modern tıbbın gelişmesiyle birlikte bu tür sorunlar genellikle rahatlıkla çözüme kavuşturulmaktadır. Genellikle orta parmağın uyuşmasına neden olan hastalık karpal tünel sendromudur. Bunun yanı sıra sinir yaralanmaları, uzun süre kolun aynı pozisyonda kalması, elin sürekli yukarıda tutulması gibi durumlarda da orta parmağa kan gitmeyerek uyuşmasına, dokunma hissinin kaybolmasına ve zaman zaman ağrı oluşmasına neden olabilir. Orta parmak uyuşması toplum içinde yaygın bir sağlık sorunudur.

Orta parmak uyuşması genellikle ciddiye alınmaz, fakat felç ve tümör gibi ciddi durumlar erken tanı ile daha kısa sürede tedavi edilebilmektedir. Bazen orta parmakta meydana gelen uyuşma kısa sürede kaybolabilir. Gece kolun üzerine yatılması, sürekli katlı olması gibi durumlarda orta parmak uyuşması geçicidir. Ancak parmak uyuşması her gece oluyorsa, kaliteli bir yatak almanın zamanı gelmiş demektir. Uzun süreli orta parmak uyuşmaları, şeker hastalığı ve periferal nöropati gibi hastalıkların habercisi olabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu, el ve bileğin hareketlerini sınırlayan ve ağrı oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Karpal tünel, bilekte bulunan çeşitli doku ve kemiklerin oluşturduğu kanala verilen isimdir. Bu kanal, elin sonlandığı ve bileğin başladığı yerin toplu durmasını sağlar. Tünelden median sinirler geçer. Median sinir, başparmak, işaret, orta ve yüzük parmağını kontrol eder. Karpal tünelin içinde tendon ve bağlarda şişlik meydana geldiğinde, orta parmak siniri olan median sinir tünel içinde sıkışır. Böylece karpal tünel sendromu başlar.

Karpal Tünel Sendromunun Nedenleri

  • Sürekli aynı hareketlerin tekrarlanması,
  • Elin sıkılarak yumruk yapıp tekrar açılması,
  • Bilgisayar kullanan katipler, marangozlar ve telli sazları çalan müzisyenler,
  • Oya işlemek ve iğne işçiliği yapmak,
  • Gebelikte aşırı kilo ve ödeme bağlı şişmeler,
  • Romatizma, kireçlenme, guatr ve şeker hastalığı.

Servikal Spondiloz (Boyun Kireçlenmesi) ve Orta Parmak Uyuşması

Servikal spondiloz genellikle ilerleyen yaşlarda görülmeye başlar. Vücut duruş bozukluğu, şeker hastalığı, osteoporoz, kemik hastalıkları ve hormonal bozukluklar, boyun omurunun aşırı yıpranmasına ve aşınmasına neden olur. Trafik kazaları da bu hastalığın oluşumunda etkili olabilir. Boyun sinirlerinin sıkışması ile çapraz üst kaslarda hareket yeteneğinin azalmasına neden olacak ve bu durumda orta parmakta ağrı ve uyuşukluk oluşacaktır.

Periferik Nöropati (Sinir Hasarı) ve Orta Parmak Uyuşması

Periferik nöropati, sinirlerin belli yerlerinden zarar görmesi anlamına gelir. Merkezi sinir sisteminin bozulması ile otonom sistemde de aksamalar meydana gelir ve bu durum vücudun birçok yerinde uyuşukluk, iğnelenme veya karıncalanma hissi yaratır. Bu belirtiler özellikle el ve ayaklarda öncelikle görüldüğünden, orta parmakta meydana gelen uyuşmanın nedenleri arasında gösterilebilir.

Dirsek Sinir Sıkışması ve Orta Parmak Uyuşması

Dirsekten ele giden sinirler, ön kol kemikleri ile kas ve tendonlar arasından ilerleyerek orta parmağa ulaşır. Belli faaliyetler, elin genel yapısı, dirsek yaralanması, kemik kırılması, trajik durumlar ve düşmeler, dirsek kemiğinde sıkışmaya bağlı olarak orta parmakta uyuşukluğa neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni