Topuk Uyuşması Nedenleri?
10 Temmuz 2024

Topuk Uyuşması Nedenleri?

Topuk uyuşması, lokal bölge uyuşmalarından biridir ve sıklıkla topuktaki sinirlerde meydana gelen hasara bağlı olarak ortaya çıkar. Nadiren uyuşma tüm bacağa yayılabilir. Tarsal tünel sendromu, topuktaki uyuşmanın en önemli sebeplerinden biri olabilir. Ayrıca, plantar fasiit, topuk dikeni, damar hastalıkları ve siyatalji (bel fıtığı ya da kireçlenmelere bağlı bacak ağrısı) ile de topuk uyuşması görülebilir.

Topuk Uyuşmasına Neden Olan Tarsal Tünel Sendromu Nedir?

Tarsal tünel sendromu, arka tibial sinirlerin topuğun iç yanındaki çıkıntının hemen altında sıkıştığı bir hastalık türüdür. Bilekteki burkulmaya bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi diyabet, artrit, ganglion kisti, varisler ve bölgede kist oluşması gibi etkenler de tarsal tünel sendromuna neden olabilir. Tarsal tünel sendromunun en belirgin belirtisi topuk uyuşmasıdır. Topuktaki uyuşma ile ayak baş parmağında ve diğer parmaklarda bükülme ortaya çıkabilir. Bazen uyuşma ile ayak tabanında yanma hissi oluşur. Uyuşma ve ağrı birlikte gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli şekillerde ortaya çıkabilir. Erken teşhis edilemezse ayak baş parmağında güçsüzlük ortaya çıkar. Kesin tanı EMG ile konulabilir. Tarsal tünel sendromunda durumun erken teşhisi ile evde basit tedaviler işe yarar. Basit egzersizlerle sorun kronikleşmeden çözülebilir. İlerlemiş sendromda ise cerrahi müdahale gerektirebilir.

Topuk Uyuşmasında Ne Yapmak Gerekir?

İki günden uzun süren topuk uyuşmaları kesinlikle doktora gösterilmelidir. Bunun dışında evde yapılabilecek bazı basit ayak egzersizleri, bölgeye yapılacak masaj, ayağı yüksek bir yastığın üzerine koymak ve tarsal tünel sendromuna bağlı durumlarda 20 dakikalık buz kompresi gibi uygulamalar uyuşmanın rahatlamasına yardımcı olabilir. Topuk uyuşmasının ilerlediği durumlarda doktor ortopedik ayak tabanlığı önerebilir.

Topuk Uyuşması Sırasında Yapılabilecek Bazı Basit Egzersizler
  • Topuğa basarak yürümeye çalışmak: Çıplak ayakla topuk üzerine basarak yürümeye çalışmak denenebilir. Birden çok yüklenmeden 10 saniyelik periyotlarla yürümek denenebilir.
  • Ayak parmağı ile kalem tutmaya çalışmak: Yere koyulan bir kalem ayak parmağı ile tutulmaya çalışılarak ayak kaslarında güçlenme ve sinirlerde rahatlama sağlanabilir.
  • Parmak uçlarında yürümeye çalışmak: Topuğa basmakta zorlanan kişiler, ayak parmakları üzerine yürümeye çalışarak bölgeye kan akışını hızlandırıp topuk bölgesindeki sinirlerin rahatlamasına yardımcı olabilir.
  • Ayakta topuk germe: Ellerinizi duvara yaslayıp duvardan destek alarak uyuşan ayağı diğer ayağın topuğunun arkasına yaslayın. Topuğunuzda gerilmeyi hissedene kadar uyuşan bacağın dizini bükerek yavaşça eğilin.
  • Oturarak topuk germe: Dizleriniz düz olacak şekilde oturun. Bir havlu yardımı ile uyuşan topuğun altından havlu ile ayağınızı sarın. Topuğunuz ve alt baldırınız gerilene kadar havluyu yavaşça çekin.

Topuk Uyuşmasında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tedavi kesin tanının ardından doktor tarafından belirlenir. Bazı durumlarda fizik tedavi ve masaj uygulamaları yeterli iken bazı durumlarda anti-enflamatuvar iltihap sökücü ilaçlar uygulanabilir. İlerlemiş tarsal tünel sendromunda cerrahi operasyon ile sinirlerin rahatlaması sağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Arzu

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Sag ayak topugumda uyusma ve agri oluyor. Bir haftayi gecti. Gecer diye bekledim fakat gecmiyor. Uyusma ve yanma oluyor. Lutfen yardimci olurmusunuz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Arzu Hanım,

Topukta uyuşma ve yanma gibi şikayetler ciddi bir durumu işaret ediyor olabilir. Bir ortopedi uzmanına veya bir nöroloğa başvurmanız en doğrusu olacaktır. Doktorunuz gerekli muayene ve tetkikleri yaparak size en uygun tedavi yöntemini önerecektir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Ongüner

Gün içinde en az bir defa bölgeye ılık su ve sabunla masaj yapın. Özellikle akşam yatmadan önce yapılan masaj hem günün yorgunluğunu hem de ağrıyı alır. Ayrıca kullandığınız ayakkabıya da dikkat ederek ortopedik ayakkabıları tercih etmeye çalışın.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni