Çocuklarda Ayak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Çocuklarda Ayak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Ayak Uyuşması

Çocuklarda ayak uyuşması, bazen yalnızca tek ayakta görülse de, sıklıkla her iki ayakta da meydana gelebilir. Tek ayakta görülen uyuşmalar genellikle çift ayakta görülenlere göre daha az endişe vericidir. Çift ayakta meydana gelen uyuşmalar, genellikle bel bölgesinde yaşanan problemlerden dolayı ortaya çıkar.

Ayak uyuşması ile birlikte hissizlik, karıncalanma ve iğne batması gibi durumlar da görülebilir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde, ayak uyuşması genellikle basit nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak, bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Özellikle çocuğun doğru oturmasına rağmen, günde iki kezden fazla ayak uyuşması sorunu yaşaması, ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir.

Çocuktaki ayak uyuşması sürekli olarak uyuşukluk ya da yarı uyuşukluk şeklinde ortaya çıkıyorsa ve bu durum bir günden fazla sürüyorsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ayak uyuşmasının çok fazla nedeni bulunmaktadır. Bu nedenle, çocukları doktora götürmeden herhangi bir teşhis koymak son derece yanlıştır.

Çocuklarda ayak uyuşması sorunları bazen yanlış oturma pozisyonları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hastaneye gitmeden önce çocuğunuzun oturma pozisyonlarını gözlemleyin ve doğru oturup oturmadığını kontrol edin. Bilindiği gibi oturma pozisyonlarının bu tür durumlara etkisi büyüktür. Ayrıca, çocukların çoraplarının çok dar olmamasına dikkat edin. Dar çoraplar, çocuklarda dolaşım bozukluklarına neden olarak ayaklarda uyuşmaya yol açabilir.

Çocuklarda Ayak Uyuşması Nedenleri

  • Sinir Sıkışmaları: Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ayak uyuşmasının en büyük nedeni sinir sıkışmalarıdır. Sinir sıkışması, ayaklara giden herhangi bir sinirde görülebilir ve bu durum ayakların herhangi birinin veya her ikisinin uyuşmasına neden olabilir. Sürekli olarak yanlış oturuş pozisyonları veya çocuğun sürekli yanlış hareketler yapması sinir sıkışmasına ve bununla birlikte ayak uyuşması problemine yol açar.
  • Kistler: Çocuklarda ayak uyuşmasının bir diğer nedeni ise ayaklarda oluşabilecek kistlerdir. Bazı kistler kendisini ağrı olarak ortaya çıkarmasa bile, ayaklarda uyuşukluklara neden olabilir. Bu kitleler bazen damarların genişlemesine ve enfeksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir. Eğer uyuşan ayağın herhangi bir yerinde şişlik veya renk değişimi görürseniz, zaman kaybetmeden doktora başvurun.
  • Beslenme Sorunları: Çocuklarda sık görülen beslenme sorunları da ayak uyuşmasına neden olabilir. Çocuklar aç olsalar bile, vücutları için gerekli olan besini almayabilirler. Bu nedenle beslenme sorunları ortaya çıkabilir. Bu durum, çocuğun ailesine düşen bir sorumluluktur.
  • B12 Vitamini Eksikliği: İnsan vücudunda B12 vitamini eksikliği olduğunda, vücudun farklı bölgelerinde uyuşmalar görülebilir. Bu uyuşmalar, vitamin eksikliğinin en çok çocuklarda görülmesine bağlı olarak ortaya çıkar.
  • Diğer Nedenler: Ayak uyuşmaları başka birçok nedenle de görülebilir. Bu nedenler daha çok yetişkinlerde karşılaşılan sorunlardır. Diyabet hastalığı, migren, hipotiroidi, zona hastalığı gibi problemler bu duruma yol açabilir.

Çocuklar, çocukluk dönemleri nedeniyle oldukça hareketlidir. Bu nedenle meydana gelebilecek kazalarda olası risk grupları olarak ele alınmaktadır. Çocuklarda ayak uyuşması, bazen bölgesel olarak çok daha ciddi olabilir. Yani, uyuşma sorunu, ayağın sadece belli bir bölgesinde meydana geliyorsa durum çok daha ciddi olabilir. Eğer çocuklarda ayak uyuşması sorunuyla birlikte farklı belirtiler de görülüyorsa yine ciddi sorunların olduğunu anlayabilirsiniz. En çok kaşıntı ve diğer organlarda ağrı sorunları, ayak uyuşmasıyla birlikte görülür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tuğ

02 Mayıs 2024 Perşembe

Benim çocuğumun da sol ayağında ciddi uyuşmalar oluşuyor. Bana anne ayağımı hissetmiyorum karıncalar oluşuyor diye bilgi veriyor ama yaklaşık 5 dakika sürüyor. Bu durum normal mi yoksa hastaneye götürmemi önerir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tuğ,

Çocuğunuzun ayağındaki uyuşmalar geçici ve kısa süreli olsa da, bu durumu ciddiye almak önemlidir. Ayağındaki karıncalanma ve his kaybı, sinir sıkışması, dolaşım sorunları veya başka bir sağlık problemi belirtisi olabilir. En iyisi bir uzmana danışarak durumu değerlendirmelerini sağlamak olacaktır. Bir çocuk doktoruna veya pediatrik nöroloğa başvurmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bacak Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Bacak Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Karıncalanması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Karıncalanması Belirtileri ve Tedavisi