Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Uyuşma, sinirlerin zarar görmesi veya aşırı uyarılması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle ellerde, bacaklarda ve kollarda hissedilen bu rahatsızlık, çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Uyuşmanın nedenleri arasında kan damarına baskı, Raynaud hastalığı, karpal tünel sendromu ve diyabet gibi durumlar yer alır. Uyuşmaların önlenmesi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilmektedir.
Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi
06 Eylül 2024

Uyuşma: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri


Uyuşma, duyusal sinirlerin zarar görmesi veya aşırı uyarılması sonucu meydana gelir. Beyin, omurilik, periferik sinir sistemi veya ciltteki sinirlerde hasar olabilir. Uyuşmanın şiddeti, zarar verilen bölgeden çok uyarılma şiddetiyle ilgilidir. Ancak uyuşmanın biçimi, zarar gören yerden etkilenmektedir. Örneğin, periferik sinirlerde rahatsızlığı olan bir hasta, zarar gören sinirlerin bulunduğu yerde uyuşma hissederken, beyin bölgesinde zarar gören bir hasta vücudun sağ ve sol kısımlarının yarısında uyuşmalar hisseder. Uyuşmalar genellikle ellerde, bacaklarda ve kollarda meydana gelir. Bu durumun pek çok sebebi olabilir. Şimdi bu sebepleri ele alalım:

Kan Damarına Basınç


Vücudunuzun herhangi bir yerine uzun süre boyunca baskı uyguluyorsanız, yani o bölge üzerinde yatıyor ya da oturuyorsanız, genellikle vücudunuz kendine geldiğinde o alanda bir şeylerin battığını hissedersiniz. Hareket ettiğinizde bu batma hissi o alanın uyuşmasına sebep olur ve uyuşma geçer. Örneğin, dirseğinize çok fazla yaslandığınızda o bölgeye basınç uygulanır ve parmaklarınızda uyuşma hissedebilirsiniz.

Raynaud Rahatsızlığı


Özellikle el ve ayak parmaklarınızda uyuşmalar meydana gelir ve ardından bu parmaklar beyazlaşır ve mavileşmeye başlar. Havanın çok soğuk olduğu zamanlarda ise parmaklarınızda kızarmalar meydana gelir ve sıcak bir ortama girince parmaklar ısındığında acı hissediyorsanız, bu durum kan damarlarınız ile ilgili bir hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.

Karpal Tünel Sendromu

Geceleri el ve bileklerdeki uyuşmaların artması sonucunda, parmaklarınızda güçsüzlük meydana gelir. Bu durum genellikle çok fazla bilgisayar kullanmaktan veya parmaklarınızı yoran aletlerle uğraşmaktan kaynaklanır. Bu ağrılar kendiliğinden geçebilir veya bileklik yardımıyla uyuşmaları ve ağrıları azaltabilirsiniz.

Boyun Omurgasında Osteoartrit

Boyun omurgasında osteoartrit de uyuşmalara sebep olabilir. Ellerinizde uyuşmalar varsa ve boyun bölgenizde ağrılar omuzlarınıza kadar vuruyorsa, bu durum belli bir yaşın üstünde olmanızdan kaynaklanabilir. Bu yaşlarda bu hastalıklar görülür ve vücutta uyuşmalar meydana gelir.

İnme

Vücudun bir kısmında uyuşmalar meydana geliyorsa, kollar ve bacaklar kuvvetsiz ise, her şeyi bulanık ve çift görmeye başlamışsanız ve baş dönmeleri mevcutsa, bu durum inme belirtisi olabilir.

Disk Fıtığı

Sırt bölgesinin alt kısımlarında bir hareket esnasında ağrılar var ise ve bu ağrılar bacağınıza ve baldırınıza vuruyorsa, ardından uyuşmalar meydana geliyorsa disk fıtığı olabilir. Eklemlerdeki omurga kemiklerinin arasındaki düz, yuvarlak yastıkların yerinden çıkması sonucunda disk kaymaları meydana gelir. Bu durumun nedenleri arasında aşırı kilolu olmak, sırt bölgesinde yaralanmalar ve kaslardaki güçsüzlük sayılabilir.

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Diyabet hastalığı vücuttaki birçok sinir sistemine tesir eder. Duyusal sinirlerin etkilenmesi, şeker hastalarının vücutlarında uyuşmaların meydana gelmesine neden olabilir.

Uyuşmaların Düzeltilmesi İçin Neler Yapabiliriz?

  • Uzun süre bir yere yaslanmaktan veya üzerine yatmaktan kaçınarak uyuşmaları önleyebiliriz.
  • Uyuşan alan kolumuz ise, o bölgeyi hareket ettirerek uyuşmayı engelleyebiliriz. Diğer organlar için de aynı yöntemi uygulayabiliriz.
  • Uyuşan alana masaj yaparak dolaşım sistemini düzenleyebiliriz.
  • Çok sıkı giysiler yerine daha bol giysileri tercih edebiliriz.
  • Uyuşan yeri ıslatabilirsiniz. (Özellikle Raynaud rahatsızlığında).
  • Disk kayması mevcutsa, yattığınız yerde ayaklarınızın altına yastık yerleştirerek uzanabilir veya ayak arasına yastık yerleştirebilirsiniz.
  • Sıcak bir yere uzanarak dinlenebilirsiniz.
  • Dik durmaya özen gösterin.
  • Düzgün hareketler yapın.
  • Çok tekrarlı işlerde çalışıyorsanız ara sıra mola verin.
  • Sigara içmekten kaçının.
  • Boyun bölgesindeki ağrılar için ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.
  • Soğuk havalarda uygun şekilde giyinerek, ani sıcak bir ortama girildiğinde ellerde veya başka yerlerdeki uyuşmaların önüne geçilebilir.
  • Vücudunuzdaki uyuşmalar uzun süre devam ederse, zaman kaybetmeden bir hekime başvurun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Vabil 25 Temmuz 2024 Perşembe

Uyuşma hissi yaşadığımda, hangi durumda hemen doktora gitmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Vabil, uyuşma hissi bazen ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Eğer uyuşma hissi ani başladıysa, vücudun belirli bir bölgesinde yoğunlaşıyorsa, kas güçsüzlüğü veya koordinasyon kaybı gibi belirtilerle birlikteyse, ya da görme veya konuşma problemleri yaşıyorsan hemen bir doktora başvurman iyi olur. Ayrıca, bu durum kalp krizi veya felç gibi acil tıbbi durumların belirtisi olabileceğinden, dikkatli olmanda fayda var. Kendine iyi bak!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Bileklerde Uyuşma Nedenleri ve Tedavisi
Bileklerde Uyuşma Nedenleri ve Tedavisi
Güncel
Bacaklarda Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi
Bacaklarda Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Elde Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi
Elde Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi