Serçe Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
25 Haziran 2024

Serçe Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Serçe Parmak Uyuşması

Serçe parmak uyuşması, genellikle kronik parmak uyuşması rahatsızlıklarına işaret edebilir. Bu durum, çoğunlukla kollarda bulunan ulnar sinir sıkışmasının bir belirtisi olabilir ve genelde karpal tünel sendromu hastalığından kaynaklanır. Serçe parmak uyuşmasının nedenlerinin anlaşılabilmesi ve doğru bir tanı konulabilmesi için uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Ulnar sinir, bütün kol boyunca uzanan ve el bileğinde sonlanan bir sinirdir. Bu sinir, elin serçe parmağının his duyusundan ve hareketinden sorumludur. Dirseğin iç yanından elinizle de hissedebileceğiniz bir tünelden geçer. Dirseğe alınan darbeler nedeniyle ulnar sinir etkilenerek ödem oluşur ve sinir tünel içerisinde sıkışır. Bu sinir sıkışması, ulnar sinir sıkışması veya kubital tünel sendromu olarak adlandırılmaktadır.

Parmak Uyuşmasına Neden Olan Rahatsızlıklar

  • Periferal nöropati
  • Şeker hastalığı (Diyabet)
  • Multipl skleroz
Parmak uyuşması, genel olarak her insanda görülen yaygın bir durumdur. Bu durum, karıncalanma veya duyu kaybı hissine yol açar. Uzun bir süre aynı pozisyonda kalan kol, sinire baskı uyguladığından ve sinire yetersiz kan akımı sonucu serçe parmak uyuşması meydana gelir. Bunun yanı sıra, parmaklardaki iltihaplı enfeksiyonlar veya parmak yaralanmaları da uyuşmaya neden olabilir. Çoğu parmak uyuşması tehlikeli değildir, ancak tümörler ve inme gibi ciddi sağlık sorunları da parmaklarda uyuşma meydana getirebilir. Tehlikeli olan durumlar, kronik uyuşmalardır. Kronik uyuşmalarda, parmak uyuşması uzun sürüyor ve kalıcı oluyorsa bu durum ciddi tıbbi sorunlara işaret edebilir. Periferal nöropati, şeker hastalığı ve multipl skleroz gibi önemli sağlık sorunları bu uyuşmalara neden olabilir. Birkaç dakikadan fazla süren uyuşma veya olağan dışı duyular (örneğin; kafa karışıklığı, felç, konuşma bozukluğu veya güçsüzlük) yaşanıyorsa, uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Serçe Parmak Uyuşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Sık telefon görüşmesi yapıyorsanız, dirseği fazla kullanmamalısınız.
  • Dirseğinizi düz tutarak sinir sıkışmasını engellemelisiniz.
  • Kolların göğüs üzerinde çaprazlaşmasını engellemelisiniz.
  • Geceleri kullanacağınız kol pozisyonunu ayarlayan ateller kullanmalısınız.
  • Spor esnasında dirseği koruyan dirseklik kullanmalısınız.
Yukarıda bahsedilen tedavi yöntemleri serçe parmak uyuşmasına engel olmuyorsa, kas güçsüzlüğü ya da ağrı şikayetleri sürüyorsa cerrahi tedavi yöntemi düşünülmelidir. En sık kullanılan cerrahi tedavi yöntemi, anterior submuscular transpozisyon adı verilen sinirin kemik tünelin arkasından önüne alınmasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Birol demirer

23 Nisan 2024 Salı

Sırt bölgesinden fizik tedavi görüyorum. Ve sol serçe parmağımda karımcalanma var. Acaba makineden aldığım elektrik yüzünden mi oluyor ve ayrıca ne zaman geçer.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Birol Demirer,

Fizik tedavi sonrası yaşadığın karıncalanma hissi bazen normal olabilir, ancak bu durumun nedenini kesin olarak öğrenmek için doktoruna danışman en iyisi olacaktır. Elektrik stimülasyonunun bazı yan etkileri olabilir, fakat bu belirtilerin ne zaman geçeceği konusunda net bir şey söylemek zor. Doktorun durumunu daha iyi değerlendirebilir ve gerekli tavsiyelerde bulunabilir. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Kol Neden Uyuşur Belirtileri ve Tedavisi

Kol Neden Uyuşur Belirtileri ve Tedavisi

Kol ve Bacak Uyuşması Nedenleri?

Kol ve Bacak Uyuşması Nedenleri?

Gebelikte El Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte El Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Ucu Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Ucu Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sol Omuz Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sol Omuz Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Üst Dudak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Üst Dudak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

El Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi