Periferal NöropatiPeriferal nöropati, vücuttaki herhangi bir bölgeden beyne ve omuriliğe gelen sinyallerin hasar görmesiyle oluşan bir sağlık problemidir. Kelime anlamı olarak 'periferal' çevreye veya etrafa ait anlamına gelirken, 'nöropati' ise nöronlarda oluşan hasarı ifade eder. İnsan sinir sistemi, merkezi sinir sistemi ve periferik sinir sistemi olarak iki ayrı bölümde incelenir. Periferik sinir sistemi, omurilikten başlayarak iç organlara, kaslara ve deriye doğru karmaşık bir ağ yapısında uzanır. Bu sinirlerde meydana gelebilecek en küçük hasar, beynin sinir sistemi ile arasındaki bağı koparabilir ve yanlış sinyaller verebilir. Bu nedenle periferal nöropati, kol, bacak veya omuz gibi bölgelerde duyum sorunlarına ve ağrıya neden olur. Periferal Nöropati ÇeşitleriPeriferal nöropati, farklı sinirlerde hasara neden olduğu için birçok çeşidi bulunmaktadır. 100'den fazla türü olduğu söylenen bu hastalık, kolaylıkla incelenmesi açısından iki ana bölüme ayrılarak incelenir:
Periferal Nöropati Neden Olur?Genellikle birçok problemden dolayı ortaya çıkan periferal nöropati rahatsızlığının belli başlı bazı sebepleri şunlardır:
Periferal Nöropatinin Belirtileri Nelerdir?Periferal nöropatinin belirtileri genellikle aşağıdaki şekillerde ortaya çıkar:
Periferal Nöropati Nasıl Teşhis Edilir?Bu hastalığın teşhisinde ilk önce hastanın özgeçmişi dinlenir. Daha sonra gerek görülürse elle muayene yapılır. Kan tahlilleri yoluyla vitamin ve şeker oranlarına bakılır. MR ve CT taraması ile fıtık veya tümör olup olmadığı belirlenebilir. Bunların yanı sıra elektromiyografi, biyopsi, sinir iletim çalışması gibi teknikler de periferal nöropatinin teşhisinde kullanılabilir. Periferal Nöropati Tedavisi Nasıl Yapılır?Hastalığın tedavisindeki asıl amaç, periferal nöropati oluşmasında etkin olan hastalıkları veya diğer nedenleri ortadan kaldırmaktır. Örneğin, nöropati vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa hastaya vitamin ilaçları verilerek tedavi edilebilir. Ayrıca tedavide belirtilerin en aza indirgenmesi de bir diğer amaç olarak kabul edilir. Tedavinin ilk bölümünü ilaçlar oluşturur. Bazı anti-enflamatuvar ilaçlar, ağrı kesiciler ve bazı antidepresanlar belirtileri ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Bu belirtilerin önlenmesi için el, ayak ve omuzlarda atel kullanımı da gerekli durumlarda uygulanır. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda ise birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Bunlardan ilki olan plazma değişimi tekniğinde hastadan alınan kan temizlenip tekrar hastaya geri verilir. Böylece potansiyel antikorlar ortadan kaldırılır yerine güçlü antikorlar verilir. Periferal nöropatinin tedavisinde kullanılan diğer bir yöntem ise TENS (Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu) tekniğidir. Bu teknikle hastaya yapışkanlı elektrotlar bağlanarak farklı seviyelerde elektrik akımı verilir. Bu uygulamayla hastanın duyularını yeniden kazanabilmesi amaçlanır. Ayrıca diyabetli hastalarda periferal nöropati tedavisi için kızılötesi yöntemi kullanılabilir. Bu yöntemle diyabetli kişilerin ayak duyularını geliştirmek için manyetik ayak tabanları kullanılır. Periferal Nöropati Hastalığında Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Önemli NoktalarPeriferal nöropati rahatsızlığının tedavisinin yanında hastanın da dikkat etmesi gereken bazı tavsiyeler bulunmaktadır. Hastalığın uzamasını veya nüksetmesini önlemek için bazı önemli tavsiyeler şunlardır:
|
Periferal nöropatinin belirtilerinden birini yaşıyorum, acaba el ve ayakta karıncalanma hissi normal mi yoksa ciddi bir şeyin belirtisi olabilir mi?
Cevap yazMerhaba Çağman,
El ve ayakta karıncalanma hissi, periferal nöropatinin yaygın belirtilerinden biridir. Bu his bazen kısa süreli ve geçici olsa da, sürekli hale geldiğinde veya şiddetlendiğinde altta yatan ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Diyabet, B12 vitamini eksikliği, enfeksiyonlar veya sinir sıkışmaları gibi durumlar bu tür belirtilere yol açabilir. Eğer karıncalanma hissi devam ediyorsa ya da başka belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa, bir doktora başvurmanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim!