Beyinde Karıncalanma Nedenleri?
27 Haziran 2024

Beyinde Karıncalanma Nedenleri?

Beyinde Karıncalanma

Beyinde karıncalanma problemi, genellikle paniğe ve endişeye sebep olur. Bunun nedeni, insanların beyin kanaması rahatsızlığını düşünmeleridir. Ancak, beyindeki her uyuşma ve karıncalanma, beyin kanamasına işaret etmez. Uyuşma ve karıncalanma hissinin sebepleri sinirsel ve psikolojik etkenler olabilir.

Diğer yandan, sinirsel etkenlerden ötürü beyinde uyuşma ve sancı oluşabilir. Ayrıca, damarlarda oluşabilecek tıkanıklıklardan dolayı beynin oksijensiz kalması halinde de beyinde karıncalanma hissi meydana gelebilir. Özellikle aşırı stres, gerginlik ve endişe veren ortamlarda bulunan bireylerde bu durum sıkça rastlanabilir.

Beyinde Karıncalanma Neden Olur?

Uyuşma hissi, halk arasında karıncalanma ya da sancı şeklinde dile getirilir. Başın herhangi bir kısmında ortaya çıkan bu hisler, çoğunlukla uyuşma, bir şeyin akıyor hissi ve elektriklenme ile birlikte görülür. Ancak, baştaki karıncalanmaların hepsi beyinle ilişkili değildir. Karıncalanmalar saçlı deri ile ilgili olabilir. Kafanın arkasında iki adet sinir bulunur. Oksipital adı verilen bu sinirler, saçlı derinin hissini sağlar. Sinirler, kafanın arkasındaki çıkıntılı kısımdan saçlı deriye yayılarak, saçlı deriye dokunma, kaşıma, saç çekme gibi eylemleri beyne iletir.

Oksipital sinir, baş arkasında kasların geçtiği yerden birlikte geçer ve kaslarda spazm ya da zorlanma olursa bu sinire de dokunur. Bu durumda saçlı deri bölgesinde garip hislere neden olabilir. Bu tür durumlarda genellikle büyük sorunlar oluşmaz. Bazı kişiler beyin kanaması geçirdiklerini bile düşünebilirler, ancak her baş ağrısı, karıncalanma ya da uyuşma ciddi problemler anlamına gelmez.

Her uyuşma ve karıncalanma beyin kanaması anlamına gelmez. Beyinde uyuşma çoğu kez psikolojik durumlarda meydana gelir. Sinirsel hallerde ortaya çıkan beyin uyuşması, kanın pıhtılaşmasından dolayı damarların tıkanmasıyla beynin oksijensiz kalmasından kaynaklanan durumlardır. Beyinde uyuşma ile birlikte bulantı, kusma gibi durumlar meydana geliyorsa, hastanın bir nöroloji uzmanına başvurması gerekmektedir.

Beyin uyuşması hissine kapılan bireyler, bazen büyük endişe içerisine girseler bile bu endişelerin çoğu boşa çıkmaktadır. Çünkü bu durum genel olarak strese bağlı ve psikolojiktir. Aşırı gerginlik, stres ve endişe gibi yoğun yaşanan duygular beyinde uyuşma ve karıncalanma problemine yol açar. Psikolojik etkenler, bedende sinirsel olarak tepki gösterebilir. Sinirsel tepki olarak ise beyinde uyuşma ve karıncalanma hissi meydana gelir.

Beyin Uyuşmasının Tehlike Yarattığı Durumlar

  • Yüz, kol, bacak gibi vücudun bir yarısında daha önce yaşamadığınız bir uyuşma
  • Konuşmada bozukluk
  • Uyuşma ile ortaya çıkan güç kaybı
  • Günler süren uyuşma
  • Yüzde kızarıklık ve çarpılma
  • Ellerde ve ayaklarda yanma hissi
  • Bilinç kaybı gibi sorunlar yaşanıyorsa beyin kanamasından şüphelenilir.

Beyinde hissedilen karıncalanma, beyin kanamasından ötürü de oluşabilmektedir. Beyindeki karıncalanma ve uyuşma ile birlikte mide bulantısı, kusma, bilinç kaybı problemleri görülüyorsa, rahatsızlık beyin kanamasının işareti olabilir. Beyin kanaması geçiren kişide konuşmada zorluk problemi de görülebilir.

Beyinde karıncalanma, beyin kanaması gibi ciddi sorunların habercisi olabilir. Bu yüzden rahatsızlık ihmal edilmemeli ve derhal bir uzmana başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bileklerde Uyuşma Nedenleri ve Tedavisi

Bileklerde Uyuşma Nedenleri ve Tedavisi

Beyinde Karıncalanma Nedenleri?

Beyinde Karıncalanma Nedenleri?

Başta Karıncalanma Nedenleri

Başta Karıncalanma Nedenleri

Vücudun Sol Tarafının Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Vücudun Sol Tarafının Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Çene Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Çene Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Güncel

Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bacaklarda Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Bacaklarda Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi