Ayak Karıncalanması Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Ayak Karıncalanması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Karıncalanması

Ayak karıncalanması, genellikle sinirlerle ilgili bir durumdur ve sinirler üzerinde basınç oluştuğunda meydana gelir. Uzun süre hareketsiz kalan ayakların yeniden hareketlendiğinde hissedilen iğne batma hissi olarak da tanımlanabilir. Bu durum genellikle kol ve bacaklarda rastlanır ve bazı hastalıkların belirtisi de olabilir.

Ayak Karıncalanması Neden Sık Sık Olur?

Ayaklarda sık sık karıncalanmanın başlıca nedeni, ayağın uzun bir süre ters pozisyonda tutulması ve hareketsizliktir. Bu durum, kan dolaşımını yavaşlatır ve sinirler üzerinde baskı oluşturur. Ancak, karıncalanma her zaman bu durumlar sonucunda oluşmayabilir. Bazen de karıncalanma bir hastalığın belirtisi olabilir.

Ayak Karıncalanması Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

  • Disk Fıtığı: Disk kayması olarak da bilinen bu durumda, hareket edildiğinde sırtın alt tarafında ağrı, bacaklarda karıncalanma ve uyuşma meydana gelebilir.
  • Raynaud Hastalığı: Temel belirtisi karıncalanmadır. Ayak ve el parmaklarında oluşan ve sürekli hale gelen beyazlaşma ve ardından mavileşme bu hastalığın belirtisi olabilir. Ayrıca, soğuk havalarda parmakların soğuyup ısındığında oluşan acı hissi de Raynaud hastalığının bir belirtisi olabilir.
  • İnme veya Geçici İstemi Krizi: Vücudun bir tarafında uyuşma ve karıncalanma, bulanık veya çift görme, anlaşılamaz konuşma, bilinç bulanıklığı ve baş dönmesi gibi belirtiler inme veya geçici istemi krizinin habercisi olabilir.

Ayak Karıncalanması Hastalık Belirtisi mi?

Beyin ve omurilikte mesaj çözücü bölgeler bulunur. Bu bölgeler sinirlerden gelen her mesajı çözümler. Bu bölgelerde oluşan hasarlarda da karıncalanma meydana gelir. Ancak bu tür karıncalanmanın normal karıncalanmadan farkları vardır. Bu tür karıncalanmalar sürekli olabilmektedir. Bu özelliği sayesinde karıncalanma, hastalıktan rahatlıkla ayrılabilir. Normal karıncalanma olayında karıncalanma sinire uygulanan baskıdan meydana gelir ve zararsız karıncalanma olarak adlandırılır.

Ayak Karıncalanmasına Ne Yapılır?

  • Dolaşımı düzenlemek için ayağın uyuşan bölgesine masaj yapılabilir.
  • Uyuşan ayak hareket ettirilebilir.
  • Dar kıyafetler giyilmişse kıyafetler gevşetilmelidir.
  • Raynaud hastalığında karıncalanan ayaklar ısıtılmalıdır.
  • Disk kayması varsa, dizlerin altına yumuşak bir yastık koyarak yere uzanılmalı veya dizlerin arasına yastık alarak yan yatılmalıdır. Sıcak bir zemin üzerine uzanılmalıdır.

Ayak Karıncalanması Esnasında Yapılacaklar

  • Uzun süre aynı pozisyonda oturulmamalı, dayanmak ve yatmaktan kaçınılmalıdır.
  • Doğru oturup kalkılmalıdır. Düzgün duruş, omurilik ve boyundaki baskıyı azaltır. Dik oturulmalı, göğüs kaldırılmalı, çene hafifçe eğilip baş kulaklar omuzlara değinceye kadar hareket ettirilmelidir.
  • Sigara kullanan kişiler sigarayı bırakmalıdır. Sigara dolaşım sistemini etkiler.
  • Sürekli aynı işi yaparken mola verilmeli veya arada başka işler yapılmalıdır.
  • Masa başında hareketsiz kalanlar ara sıra ayağa kalkıp kısa yürüyüşler yapmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Lebâbet

25 Temmuz 2024 Perşembe

Ayaklarım uzun süre hareketsiz kaldığında karıncalanma hissediyorum, bu normal mi yoksa bir hastalığın belirtisi olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Lebâbet, bahsettiğiniz karıncalanma hissi uzun süre hareketsiz kalmaktan kaynaklanabilir ve genellikle kan dolaşımının yetersizliğinden kaynaklanır. Bu durum zaman zaman herkeste oluşabilir ve genellikle ciddi bir sorun değildir. Ancak, bu durum sık sık tekrar ediyor veya başka belirtilerle birlikte geliyorsa, bir doktora görünmenizde fayda var. Bu şekilde durumun altında yatan olası bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kol ve Bacak Uyuşması Nedenleri?

Kol ve Bacak Uyuşması Nedenleri?

Kollarda Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Kollarda Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Vücudun Sol Tarafının Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Vücudun Sol Tarafının Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sol Kolda Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Sol Kolda Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Ensede Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Ensede Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dizde Uyuşma Diz Uyuşması Nedenleri?

Dizde Uyuşma Diz Uyuşması Nedenleri?

Güncel

Sağ El Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Sağ El Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi