Başta Karıncalanma Nedenleri
27 Haziran 2024

Başta Karıncalanma Nedenleri

Başta Karıncalanma

Başta karıncalanma, beyinde uyuşma hissinin halk arasındaki ifade edilişidir. Karıncalanma, uyuşma, bir şeyin akıyor hissi ve elektriklenme şeklinde ortaya çıkabilir. Birçok kişi zaman zaman bu durumu yaşar. Bazen endişelenilmesi gereken durumlar olsa da genellikle psikolojik nedenlere bağlı olduğu için pek fazla endişe edilmesine gerek yoktur.

Başta Karıncalanma Neden Olur?

Başta karıncalanma genellikle beyinle ilgili olmayıp, saçlı deri ile ilgilidir. Kafamızın arkasında oksipital bölge olarak bilinen saçlı derinin duyusunu sağlayan iki sinir bulunur. Bu sinirler kafanın arkasında kasların geçtiği yerlerden geçer ve kaslarda spazm veya zorlama olduğunda bu sinirlere baskı yapar. Bu baskı, saçlı deri bölgesinde tuhaf hislerin ve uyuşmanın oluşmasına neden olur. En önemli neden ise sinir ve strese bağlı olarak diş sıkmalarıdır. Aşırı stres, kaygı ve endişe durumlarında başta karıncalanma yaşanabilir. Özellikle stresli işlerde çalışan kişilerde bu şikâyet sık görülmektedir. Ayrıca, sinirsel durumların yanı sıra kanın damarlarda pıhtılaşmasından kaynaklanabileceği gibi beynin oksijen miktarının azalması da bu soruna neden olabilir. Yani genellikle baştaki karıncalanma tehlikeli durumlardan kaynaklanmaz.

Başta Karıncalanmanın Tehlike Oluşturduğu Durumlar

  • Multiple Skleroz (MS) hastalığında başta karıncalanmayla birlikte bulanık görme, baş dönmesi gibi semptomlar ortaya çıkar.
  • Zona hastalığı, başta karıncalanma ve uyuşma gibi belirtiler veren sinir sistemi boyunca ani bir salgın hastalığı olarak tanımlanır.
  • Menenjit hastalığında başta karıncalanmaya ek olarak ateş, mide bulantısı ve baş ağrısı yaşanır. Bulaşıcı bir hastalık olmasıyla birlikte beyin zarlarını etkiler ve bozar.
  • Felç, kan damarlarının çatlamasından dolayı beyin fonksiyonlarının aniden yitirilmesi sonucu ortaya çıkar ve bu hastalıkta da başta karıncalanma ile baş dönmesi görülür.

Başta karıncalanma hissine ek olarak yüz, kol, bacak gibi vücudun bazı kısımlarında uyuşma yaşanıyorsa, uyuşma ile ortaya çıkan güç kaybı yaşanıyorsa, ellerde ve ayaklarda yanma hissi oluyorsa, yüzde kızarıklık ve çarpılma varsa, bulantı, kusma ve uyku hali gibi şikâyetler varsa, uyuşma hissi günlerce sürüyorsa ve bilinç kaybı gibi sorunlar yaşanıyorsa beyin kanamasından şüphelenilebilir.

Bu gibi durumlarda derhal bir uzmana başvurmak gerekir. Emar, tomografi gibi yöntemlerle sorun saptanmalı ve tanısı konulan hastalığa göre gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şahinder

18 Mayıs 2024 Cumartesi

Benim sol tarafım sürekli ağrı uyuşma kaslarında da uyuşma oluyor neden


Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Nora

Sol tarafta oluşan ağrılar dikkate alınmalıdır. Kalp riski ihtimali taşıdığı için kardiyoloji uzmanına muayene olmanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Fezzan

Şahinder Bey, meydana gelen sol taraf uyuşmaları normal uyuşmalara göre daha risklidir. Kalpla ilgili sorunlarda ilk belirtiler vücudun sol tarafından başlar. Bu nedenle en yakın zamanda bir doktora görünmenizde fayda vardır. Herhangi bir test yapmadan nedenini belirtmek yanlış olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sol Tarafta Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

Sol Tarafta Uyuşma Belirtileri ve Tedavisi

El Baş Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

El Baş Parmak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Ayak ve Bacak Uyuşmasına Hangi Bölüm Bakar

Ayak ve Bacak Uyuşmasına Hangi Bölüm Bakar

Ayak Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Ayak Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Dudak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Dudak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Beyinde Karıncalanma Nedenleri?

Beyinde Karıncalanma Nedenleri?

Güncel

Sol Kolda Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Sol Kolda Karıncalanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Alt Dudak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Alt Dudak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi