Hamilelikte Bacak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi
10 Temmuz 2024

Hamilelikte Bacak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Bacak Uyuşması

Hamilelik süresi boyunca gözlemlenen değişimler arasında en sıra dışı olanlarından biri bacak uyuşmasıdır. Gebelik yaşayan kadınlar, bir anda bacaklarını hissetmemeye başlayabilir ve oluşan durum karşısında paniğe kapılarak hastaneye başvurabilirler. Fakat doktorlar, bu paniğin genellikle gereksiz olduğunu belirtmektedirler. Çünkü hamile kadınların bacaklarında meydana gelen bu durum tamamen normal olarak karşılaşılan bir olaydır. Uzmanlara göre, hamile kadınların her dört kişiden birinde gebelikleri esnasında bacaklarında uyuşma gözlemlenmektedir. Bununla birlikte, bacak uyuşması en fazla gebeliğin son üç ayında meydana gelmektedir.

Yükselen göbek kısmı, kalça sinirlerine baskı uygulamaya başlar ve bu durum pelvisten başlayarak bacaklarda uyuşmaya neden olur. Birçok hamile kadın, gebelik esnasında ayaklarda ve kollarda görülen uyuşma problemi ile karşılaşır. Uyuşmalar genellikle akşam veya gece saatlerinde dinlenme esnasında kendini gösterir. Bu problemlerden korkmak gerekmez; anne ve bebek açısından tehlike yaratmayan bir durumdur. Ancak aşırı tekrarlandığında, ayaklarda oluşan bu uyuşmalar hem anneyi huzursuz etmektedir hem de annenin vücudunda bulunan bazı sıkıntılara işaret edebilir.

Gebelerde Uyuşma ve Karıncalanma Neden Olur?

Gebelikte rahim (döl yatağı) kalınlaştıkça, bacaklara giden sinirlerin çoğuna baskı yapabilmektedir. Su tutulma sorununa ilişkin olarak bacaklar şiştiği takdirde, bazı sinirler baskıya maruz kalabilmektedir. Bu baskı genellikle bacaklarda ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir. Bu bulgular kimi zaman önemli olabilmekte ve doğum ardından kaybolmaktadır. Genellikle lohusalığın sonuna yaklaştıkça çok ender olsa da kol ve eller de etkilenebilir. Karpal tünel sendromu olarak adlandırılan bir hastalıkta, bir elde veya her iki elde yanma, iğneleme ve parmaklarda uyuşukluk hissedilmesine neden olabilir. Özel bir atel (el bileğinin sabit kalmasına destek eden bir sargı çeşidi) kullanılarak rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olunabilir. Bazı kadınlarda çabuk ve derin solumaya bağlı olarak uyuşukluk ve iğnelenme hissedilebilir. Hamilelik esnasında ayaklarda (ve bazı durumlarda kollarda) oluşabilen uyuşmaların sebepleri şunlardır:

  • Birçok durum için bunun nedeni hamile kadının vücudunda kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin ve B6 vitamininin eksikliğidir. Bu bozulma, gebeliğin öncesinde sık tekrarlanan kusmalar, ortalarında ve bitiminde ise dengesiz beslenme, diüretik içeriklerin kullanımı ve büyüyen çocuğun bu vitamin ve minerallere olan gereksiniminin artması sonucu oluşabilir.
  • Kanda hemoglobin düzeyinin düşmesi uyuşmalara neden olabilir. Bu durumda uyuşma haricinde kadında halsizlik, uyku hali, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar gelişebilir.
  • Damarların varis rahatsızlığı uyuşmalara neden olabilir. Bazı durumlarda uyuşmalara ilaveten kadınlarda ayaklarda ağırlık, yorgunluk ve ağrı hissi oluşabilir, ayak damarları belirginleşebilir.
  • Kandaki şeker düzeyinin değişimi.
  • Gebeliğin son üç aylık döneminde gelişen damarların kasılması sendromu da uyuşmalara neden olabilir. Bunun sonucu olarak ayaklarda kan dolaşımı zorlaşır. Uyuşmalar, kadın sırt üstü veya sağ tarafa yattığında normalden daha fazla huzursuz edici olabilir.

Uyuşma ve Karıncalanma Tedavisinde Ne Yapılmalıdır?

Kişide karpal tünel sendromu olmasından şüpheleniliyorsa, tedavi öncesi hastanın el bileğine takacağı bir atel verilir. Verilen atel, el bileğini gereken biçimde tutacak ve böylelikle sıkışma önlenmiş olacaktır. Uyuşmalar başlamışsa, fazla kuvvetli olmayan kişilerde tek başına atel yeterlidir. İlaç olarak parasetamol türü ağrı kesici ilaçlar, sinir uçlarını onardığı varsayılan B vitaminleri ve genellikle magnezyum içeren preparatlar gebede yardımcı olabilir. Lokal olarak kullanılacak krem ve pomat türü ilaçlar genelde etkili olmamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

kader

03 Haziran 2024 Pazartesi

13haftalik gebeyim bacagimda zaman zaman da ayagimda uyusma oluyo

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kader,

Bu tür uyuşmalar hamilelik döneminde sıkça yaşanabilir, özellikle bacaklarda ve ayaklarda. Vücudunuzda meydana gelen değişiklikler ve büyüyen rahminizin sinirlere baskı yapması bu duruma neden olabilir. Ancak, bu durumu doktorunuza danışmanızda fayda var. Doktorunuz size en doğru bilgiyi ve yönlendirmeyi sağlayacaktır.

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenizi dilerim.

Sevgilerle.

2. Cevap
cevap

Nermin

Gebeliğin ilk haftalarında bacak ve ayak bölgesinde karıncalanma hissi olursa bilmektedir. Sağloğınız açısından ciddi bir durum söz konusu değil. Ancak ağrı ve hissizlik artması halinde konu uzman hekime bildirilmelidir. Ayrıca geçici uyuşmalar masaj yoluyla tedavi edilebilir.

3. Cevap
cevap

Vedid

Merhaba Kader Hanım, ayapınızda meydana gelen uyuşmanın farklı farklı nedenleri vardır. Özellikle hamile olmanız nedeni ile bu durumlar daha da artış gösterecektir. Bunlardan en önemlisi oturuş pozisyonlarınızdır. Oturuş pozisyonunuzu değiştirin. Hala uyuşma sorunları devam ederse kesinlikle uzman bir doktordan destek alın.

soru

Naciye

08 Nisan 2024 Pazartesi

Merhaba 24 haftalık gebeyim ve sol bacağımda uyuşma çok oluyor diz kabağımdan asağısı neden

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Naciye Hanım,

Öncelikle tebrik ederim! Hamilelikte bacaklarda uyuşma yaygın bir durumdur ve genellikle büyüyen rahmin sinirlere baskı yapmasından kaynaklanır. Ancak, kesin bir teşhis için doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Tuğal

Bu durum belden karın bölgesini destekleyen kaslardan kaynaklı olabilmektedir. Bu kaslar bazen sinirlere baskı yaparak sinir sıkışmasını ortaya çıkarabilir. Ama yine de bu durumu her zaman gebeliğe yormak yanlış olur. Mutlaka doktorunuzla görüşerek gerekli olarak muayenelerinizi yaptırın. Aksi halde ileride daha büyük sorunlar oluşabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni